sam svoj mojster

ENERGETSKA SANACIJA OBJEKTA

Podjetje TOMDOM gradbeništvo se celovito posveča tudi energetski sanaciji objektov. Ker pa ni pomembna sama izolacija hiše o kateri Vas je prepričal proizvajalec oziroma trgovec,  vsak objekt najprej temeljito pregledamo s termovizijsko kamero, da dobimo realno sliko izgub ter stanja objekta. Z investitorjem je nato potrebno narediti celovito sliko obnove. Vsak objekt je za nas poseben izziv!

Glavne točke pri sanaciji objekta:

 • uporaba objekta (dnevno bivanje, število oseb)
 • načina ogrevanja (smiselna zamenjava energenta)
 • obravnava določenega dela objeta (fasada, stavbno pohištvo, streha, ...)
 • dosedanji stroški (ali bodo stroški sanacije višji od porabe energije v življenjski dobi stavbe)
 • vpliv vremena
 • vpliv vlage (preprečiti zamakanje)
 • prezračevanje objekta (z zapiranjem objekta se kakovost zraka slabša).

Celovita energetska sanacija objekta

Po izdelavi celovite slike sanacije lahko pričnemo z izborom materiala in načinom izvedbe. Ko dobimo celoten strošek investicije potreben za sanacijo, skupaj uskladimo najboljši način za izvedbo energetske sanacije vašega objekta. Po končani energetski obnovi ponovno pregledamo stanje na objektu.

Gradbeni sektor ima največji potencial za izboljšanje energetske učinkovitosti, zato je EU komisija sprejela Direktivo EU o energetski učinkovitosti stavb (EPBD 2002/91/ES) in prenovljeno direktivo (EPBD 2010-31EU), ki še bistveno zaostruje nekatere zahteve in omejuje rabo energije v stavbah. Cilji so zmanjšanje in bolj učinkovita raba energije.

Kaj vse lahko naredimo s termovizijo (toplotnim pregledom)?

Termovizija (infrardeča termografija) je najlažji in najhitrejši način za odkrivanje energetskih odpadkov, vlage in električnih vprašanj v stavbah. Termovizijska kamera pokaže, kje se nahajajo pomanjkljivosti, ki povzročajo toplotne izgube v objektih.

 

 

Pregled toplotne tesnilnosti strehe

  

Obnovljivi viri energije

Tradicionalni viri energije, kot so premog, plin in nafta so vsak dan dražje in zelo onesnažujejo okolje. Poleg tega pa se je povečalo zavedanje, da ne moremo nadaljevati z onesnaževanjem našega planeta z uporabo teh fosilnih goriv. Gradbeni strokovnjaki po vsem svetu uporabljajo termovizijske kamere za preverjanje sončnih kolektorjev in solarnih sistemov. Drugi obnovljivi vir je veter in s termovizijsko kamero enostavno kontroliramo strojne in elektronske komponente vetrnih elektrarn.

 

Termovizijska gradbena diagnostika

Slaba in nezadostna izolacija, toplotni mostovi, vlaga, kondenz in slabo izvedena hidroizolacija. Z uporabo FLIR termovizijske kamere v gradbeništvu hitro in temeljito prepoznamo problematična področja, katera ne vidimo s prostim očesom. S FLIR termovizijsko kamero prepoznamo izvor vlage.  

 

 Toplotne izgube pri slabem tesnjenju oken

 

Energija in pregled objektov

Toplotna izguba v stavbah lahko predstavlja do 50% celotne porabe energije. Toplota uhaja skozi dimnike podstrešja, okna, slabo zaprta vrata ...

Vse novogradnje morajo izpolnjevati zahteve tesnjenja. Z zmanjšanjem uhajanja zraka se stavba bolj učinkovito ogreva, obenem varčuje z energijo in posredno varčuje denar...

Ustrezna izmenjava zraka v prostorih je bistvenega pomena za zdravje in varnost stanovalcev, vendar ima večino objektov višjo stopnjo izmenjavo zraka kot je potrebno. Pot uhajanja je pogosto zapletena in je brez termovizijskega slikanja zelo težko identificirana. Termovizijska kamera omogoča izvajalcu da hitro ugotovi in odpravi težave pri izgubi energije.

 

HVAC sistem in vodovod

S termovizijo je enostavno pregledovanje (skeniranje) celotnega objekta za pregled HVAC sistema, fasade objekta in vodovodne napeljave. Termovizijski pregled s termovizijsko kamero je potreben zaradi ugotavljanja energetske učinkovitosti stavbe. Počutje v objektu je lahko ogroženo zaradi slabe izolacije, slabega tesnjenja oken in vrat, neustreznih in netesnjenih cevovodov katere vplivajo na vodovod, prezračevanje, ogrevanje in klimatizacijske (HVAC) sisteme. Z termovizijskimi kamerami za gradbeništvo je enostaven pregled vseh inštalacij v objektu.

 

 

Vlaga v objektu - saniranje vlage in plesni

Ko boste obnavljali nepremičnino, sanirali vlago, plesen, potrebujete celovite in točne informacije o žarišču poškodb katere vam pokaže  termovizija. Od začetka obnove vam  termovizijska kamera pomaga poenostaviti sanacijo. Napredne funkcije termovizijske kamere s katerimi hitro skeniramo velika območja in tako odkrijemo prekinjeno izolacijo kjer vdira vlaga.

 

Termovizija pri električni napeljavi

S termovizijska kamero FLIR  elektro izvajalci pregledajo celotno napeljavo v objektu in električnih omaricah. V proizvodnih obratih, pisarniških prostorih, bolnišnicah ali hotelih s termovizijsko kamero FLIR hitro in natančno s pomočjo toplotnega posnetka določimo slabo točko v električni napeljavi. Hitro skeniranje električne omarice in vseh žic električne napeljave pripomorejo pri prepoznavanju problema še priden se pojavijo resnične težave. 

Termovizijska kamera FLIR omogoča brezkontaktno merjenje temperature okoli predmeta katerega si ogledujete tako, da ne ogrozite svojega zdravja.  S termovizijsko kamero FLIR in termično sliko vidimo napake katere s prostim očesom niso vidne.Naravni pogled in termična slika električne napeljave s temperaturno lestvico. 

 

Termovizija v industriji

Predelovalna industrija, rafinerije in mnoge druge industrijske panoge po svetu uporabljajo termovizijske kamere za iskanje težav ali odkrivanja težišča preden se pretvorijo v drage napake, izpad proizvodnje ali požar.  Nekateri primeri strojne opreme pri kateri se uporablja termovizija:

 • Črpalke (pregrete povezave, težave pri varovalkah, preobremenjenosti električnih kablov, ...)
 • Procesni ventili (odprt, zaprt, puščanje,...)
 • Rezervoarji za hranjenje (umazanija, usedline,...)
 • Cevovodi (kontrolni pregledi, kopičenje usedlin, zamašitev, ... )
 • Motorji (pregrevanje ležaji, neporavnane pregreta navitja)
 • Tekoči trakovi (pregreta ležišča)

Toplotni posnetek uhajanja pare
Toplotni posnetek na katerem uhaja para iz cevi zaradi nezadostnege izolacije.

 

 

Stran uporablja osnovne piškote, ki so potrebni za delovanje CMS sistema.

Template by BuyHTTP | site by http://www.spletnadlani.si